Arbetsglädje kan betyda så många olika saker, vad är viktigast för dig?
Oavsett om det är som sjöman eller som egenföretagare så finns mina två huvudingredienser alltid där.

Arbetsglädje, få förunnat… eller?

Kan inte släppa det här ämnet arbetsglädje känner jag. Förra veckan skrev jag om vad ett recept på arbetsglädje kan innehålla. Allt beroende på person och situation vill jag tillägga. Tänk bara på alla hemliga köttbullsrecept som går i arv i släkten 😉 alla har någon egen liten extra ingrediens att blanda i. Det är också en ganska stor skillnad mellan entreprenörer och anställda märker jag. Detta eftersom jag har en del av båda världarna.

Ledarskapet

Hur stor inverkan har ledarskapet på din och dina kollegors prestationer? Galet mycket svarar du säkert. Det gör iallafall jag. Skillnaden mellan att ha en tydlig, kompetent, intresserad, inspirerande ledare och en vag, undfallande, otydlig chef som mest hamnat på sin position av en slump är milsvidd! Nu vet ni som läst lite av det jag skrivit tidigare att jag gillar att beskriva ytterligheter 😉 de flesta hamnar nog någonstans i mitten. Ju mera jag coachar chefer så blir jag påmind om hur stort ansvar som ligger på en ledares axlar. Hur stor betydelse ord och handling har och jag blir även påmind om hur jag själv fungerar som anställd. Vart vill jag komma? Jo, vi är nog alla lite som barn ibland… Vi gör inte som våra ledare säger alla gånger, vi gör som de gör!

Arv och miljö

För inte allt för länge sedan var det vanligt att du gick ut skolan, skaffade ett jobb och stannade där. Det var inte tal om att testa sina vingar, följa sina drömmar och kliva ur ledet. Då blev man kallad ”hoppjerka” minsann och uppfattades kanske som lite konstig. Idag är det precis tvärtom. Unga stannar sällan länge på ett och samma företag. De samlar och tar med sig kunskap och kompetens sen far de vidare mot nya utmaningar. Även här har jag fått reflektera över mitt eget beteende. Som anställd är och har jag alltid varit väldigt lojal och stannat kvar, men jag har alltid valt arbetsplats med yttersta omsorg. Det har varit grundläggande för mig och har bidragit till att jag alltid månat om att försöka sprida den arbetsglädje jag känner. I mitt eget företagande är det samma sak, jag månar om att sprida positiv energi omkring mig. Och det är lätt, för jag är där jag vill vara 🙂

Eget ansvar

Här kommer det jag ser som det ytterst viktiga i alla sammanhang! Eget ansvar. Det är till syvende och sist alltid upp till mig vad jag väljer. Hur gärna jag skulle vilja ibland så går det inte att lasta någon annan för hur jag mår. Nu när jag tänker på det så har jag till och med lurat mig själv ibland när det inte varit speciellt roligt, och på så sätt faktiskt hittat ett sätt att komma tillbaka till min arbetsglädje?! Men det är självledarskap och det tar vi en annan gång.

Mitt recept

I mitt recept på arbetsglädje, både som anställ och som egenföretagare, förutom det jag skrev om förra veckan, är nog två av de viktigaste ingredienserna: 1. Ha roligt! Oavsett var, hur och när så se till att det du gör är kul och stimulerande. Allt blir så mycket lättare. Visst kommer det uppgifter som är mindre roliga, men det är så livet fungerar. Det tråkiga går över, gör det inte det så är det kanske dags att se dig om efter nya utmaningar. 2. Våga! Om du inte testar, så vet du inte vad du missat. Går det åt skogen, då vet du iallafall 😉 och när det går bra, då finns det ingen härligare känsla.

Allt gott,

Carina

 

Fler Blogginlägg

Välkommen 2023

Nu är vi här, första veckan på ett nytt år … det betyder omstarter, nya friska tag och många gånger löften som är mer eller

Året som var

Året som var – 2021, var nog lika konstigt som året innan det var. Även om det var svårt att tro att det ens kunde

Vägen hit

Nu sitter jag här sen i slutet på november. Jag har tid över för mycket sånt jag har saknat. Nämligen att skriva igen, att motionera,

Att leva sin dröm

Igår morse hade jag morgonfika i Zoom med två fantastiska coach-kollegor. Då kom ämnet upp: Att leva sin dröm. Vi pratade kring hur vi kan

dagbok, insiktsbok, skrivbok

Idag är det en speciell dag

”Idag är det en speciell dag … Varje dag, varje timme, varje minut är speciell.” Citatet ovan kommer från en anekdot i en bok jag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på min blogg

Loading