Receptet på arbetsglädje
Ett av recepten på hur man lyckas med att skapa arbetsglädje

Vad ingår i ditt recept för arbetsglädje?

Har du förmånen att älska att gå till jobbet? Vad använder du dig av för styrkor och hur motiverar du dig själv när det känns tungt? Hur gör du för att gräva fram det där lilla extra som behövs? Och vad är arbetsglädje egentligen? Är det att vara glad för att man har ett jobb överhuvudtaget eller är det att vara förväntansfull inför varje ny dag, kanske nåt mittemellan?

Personligen gillar jag de tre M:en som kommer lite längre ner 😉 en stor del av min arbetsglädje iallafall!

Brist på motivation

När jag pratar med människor i min omgivning blir jag ibland lite förskräckt över vilken typ av missnöje som finns där ute. Att så många går omkring och känner sig omotiverade och inte inser hur viktiga de är i sammanhanget. Vad är det då som behöver göras i dessa lägen? Något som fungerar i de flesta grupper och i många sammanhang är att sätta sig ner och prata… Ta en titt på läget, VAR är vi och VART ska vi och framförallt HUR gör vi för att få med alla på vägen? Förstår alla i gruppen vad som förväntas av dem? Har budskapet varit tydligt? Skrämmande många är ovetande om vad som förväntas av dem, på grund av bristande kommunikation. Här ställs det stora krav på ledare, dock möter man även på ledare som är osäkra på vilket budskap som ska ut. Moment 22. Det får inte brista i något led. Handen på hjärtat, det är varken roligt eller motiverande att arbeta om man inte vet VARFÖR.

KASAM

Känslan av sammanhang har du kanske hört talas om. Det här är en viktig faktor när vi pratar arbetsglädje. Att känna sig delaktig och förstå varför man hör till och behövs. För att skapa hög KASAM krävs tre delkomponenter, begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet.

Hittade en bra beskrivningen av de tre komponenterna i HRbloggen:

  • Begriplighet: Att visa sammanhang och struktur inom organisationen samt den omgivning den verkar i. Det kan handla om tydliga roller och arbetsuppgifter. Feedback från chef och kollegor är viktigt.
  • Hanterbarhet: Att ha resurser som motsvarar de krav som ställs. Exempelvis kontinuerlig kompetensutveckling. Hälsa är också en resurs, att ha kraft och energi att prestera.
  • Meningsfullhet: Att tycka att de krav och utmaningar man ställs inför är värda engagemang. Det kan handla om att se hur man bidrar till övergripande mål. Positiva upplevelser kopplade till arbetet såsom humor, trivsel, självkänsla och relationer bidrar till ökad meningsfullhet. Denna aspekt är den starkaste motivationskomponenten av de tre.

Tänk tre M:

1. Mål: vad vill jag uppnå med det jag gör?

2. Mening: när jag uppnått det jag vill och ska göra, vad vill jag känna då? Varför gör jag det här?

3. Motivation: vad är min morot i detta? Är det en känsla, berömmelse, pengar eller något annat? Vad lockar mig i detta och vad vinner jag på det?

 

Mitt tips

Visst har även jag, positiva Carina, haft svackor och tvivel på vägen. Mycket av mitt intresse för coaching och samspel bottnar just i arbetsplatssituationer som jag stött på genom åren. Det jag har lärt mig är att vara nyfiken, när jag råkat ut för otydligt ledarskap eller känt att jag inte lyckats leverera som ledare, då har jag ställt frågor och försökt öppna upp för diskussioner. Även här återkommer jag till det jag tror mest på. Allt börjar hos oss själva och vi kan påverka enormt mycket runt omkring oss. Våga fråga, då måste någon svara 🙂

 

Visst är det en glädje i att veta att du behövs, att du gör skillnad, att det gynnar dig och din omgivning, att du gör en insats och att du är en del i ett maskineri! Du är viktig = härlig känsla, eller hur?

Ha en härlig dag,

Carina

Fler Blogginlägg

Välkommen 2023

Nu är vi här, första veckan på ett nytt år … det betyder omstarter, nya friska tag och många gånger löften som är mer eller

Året som var

Året som var – 2021, var nog lika konstigt som året innan det var. Även om det var svårt att tro att det ens kunde

Vägen hit

Nu sitter jag här sen i slutet på november. Jag har tid över för mycket sånt jag har saknat. Nämligen att skriva igen, att motionera,

Att leva sin dröm

Igår morse hade jag morgonfika i Zoom med två fantastiska coach-kollegor. Då kom ämnet upp: Att leva sin dröm. Vi pratade kring hur vi kan

dagbok, insiktsbok, skrivbok

Idag är det en speciell dag

”Idag är det en speciell dag … Varje dag, varje timme, varje minut är speciell.” Citatet ovan kommer från en anekdot i en bok jag

1 reaktion på ”Arbetsglädje”

  1. Pingback: Arbetsglädje del 2 - ViDuNi - Din coaching

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på min blogg

Loading