Att hantera sig själv handlar om hur vi väljer att tänka och agera på egna och andras känslor

Var börjar man för att bli en bra ledare och emotionellt intelligent?

En av mina många måndagsfrågor denna vecka 😉 Vad menar jag då med att hantera sig själv? Jo, så här tänker jag: Emotionell intelligens handlar om hur du presterar och hur du styr dig själv och ditt sätt att arbeta med andra. Alltså undrar jag vad som är viktigast i själva grunden? Själv har jag börjat med att sätta mig ner och titta på hur jag ser på personer i min närhet och hur jag väljer att hantera mina tankar och känslor i mitt förhållande till dessa. Både i min privata omgivning och på arbetet. Här kan jag genast erkänna att mina reaktioner ibland inte känts helt önskvärda och att jag noterat att det som stört mig mest varit när personer agerat på sätt som strider mot mina värderingar.

Sen har jag valt att se det ur mina olika perspektiv, jag är min egen ledare i mitt företagande, jag är en anställd i en stor grupp och jag är mamma och behöver vara en bra förebild och ledare hemma. Vad blev min viktigaste insikt? Än en gång att allt börjar med min egen självkänsla. Först när jag börjat känna mig säker och trygg i min egen tillvaro klarar jag av att agera och reagera på ett klokt sätt. Men även om jag är medveten om detta och ständigt tränar på att vara emotionellt intelligent så spricker det ibland…

Svaret på rubriken måste bli: öka din självinsikt. Bli trygg i dig själv och med dina tankar. Arbeta ständigt mot att uppnå tankesättet: Jag är ok – Du är ok. Om personerna i din omgivning känner att du litar på dem och inte dömer så blir det lättare för dem att prestera på bästa möjliga sätt.

 

”Ledare skapar sig själva – de föds eller formas inte till det.” – Will Schutz

Ett citat som får mig att känna att det aldrig är för sent.

 

Hur gör du för att hantera dina känslor och tankar gentemot dig själv och andra?

Lyssnar… skrev en vän. Här håller jag med till fullo. Både på dig själv men främst på andra. Lyssna med ”snälla” öron 🙂 Empati kommer du långt med, se saken ur andras vinkel, låt andra ha sin åsikt i fred. Kom ihåg att vi alla har vår egen ryggsäck och att det ska vara så. Välj dina strider.

Nedan en egenhändig illustration av De fyra livspositionerna. I vilken ruta placerar du dig själv och ditt tankesätt? De fyra positionerna är en bra utgångspunkt när du ska börja träna din EI.

När du som ledare befinner dig i Jag är ok – Du är ok rutan så har du uppnått en position där du har absolut de bästa förutsättningarna att skapa en sund, hållbar och produktiv miljö för människor att arbeta i. Det blir lättare och roligare att prestera.

Hur vill du tänka när det handlar om att hantera dig själv?
De fyra livspositionerna (ur boken Coaching med emotionell intelligens av Neale, Spencer-Arnell och Wilson)

 

Med god självinsikt, grundtrygghet och när du utvecklat och ökat din emotionella intelligens så har du nått bland andra dessa fördelar:

  • bättre kommunikation och relationer med andra
  • ökad förmåga till empati
  • större respekt från andra
  • ökad förmåga att hantera förändringar
  • positivare attityd och ökad kreativitet
  • minskad stress

Det finns med andra ord ingen anledning att inte börja lära dig allt om dig själv redan idag 😉

”Lyssna på och utveckla din inre röst. Satsa på dina styrkor, försök inte övervinna dina svagheter.” Ord av författaren Randi B Noyes.

Med dessa ord önskar jag er en härlig lördag 🙂

Carina

Fler Blogginlägg

Välkommen 2023

Nu är vi här, första veckan på ett nytt år … det betyder omstarter, nya friska tag och många gånger löften som är mer eller

Året som var

Året som var – 2021, var nog lika konstigt som året innan det var. Även om det var svårt att tro att det ens kunde

Vägen hit

Nu sitter jag här sen i slutet på november. Jag har tid över för mycket sånt jag har saknat. Nämligen att skriva igen, att motionera,

Att leva sin dröm

Igår morse hade jag morgonfika i Zoom med två fantastiska coach-kollegor. Då kom ämnet upp: Att leva sin dröm. Vi pratade kring hur vi kan

dagbok, insiktsbok, skrivbok

Idag är det en speciell dag

”Idag är det en speciell dag … Varje dag, varje timme, varje minut är speciell.” Citatet ovan kommer från en anekdot i en bok jag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på min blogg

Loading