
CERTIFIERAD COACH vs ”COACH”
”It´s a djungle out there” 😉
Nej skämt åsido, som jag skrev i ett tidigare inlägg så är ordet coach inte skyddat. De flesta av oss kommer väl ihåg dessa ”expertcoacher” som satt i varje tv-soffa och fick stora rubriker. Inom vilken bransch som helst. Jag vill absolut inte förringa deras kunskaper, det är inte det. Men just nu efter att själv ha hittat detta yrke så önskar jag kanske att de hade kunnat kalla sig Kunnig/Rådgivare/Expert/Tyckare eller något sådant. Fast jag måste erkänna att det inte alls låter lika bra som coach. 🙂
Det finns flera certifieringsorgan för coacher. Många coachskolor med coachutbildningar har dessutom sin egen certifiering. Några exempel på certifieringsorgan är:
- ICF – International Coach Federation
- ICC – International Coaching Community
- IAC – International Association of Coaches
- INLPTA – certifierar coacher med NLP-inriktning
- EMCC- European Mentoring & Coaching Council
Hur väljer du då? Mitt råd här är återigen, kemi. Kontakta flera, känn efter, fundera genom innan vad du behöver, ställ frågor. Leta efter utbildade, certifierade coacher, då vet du att det är någon som har utbildat sig och lärt sig samtalsmetodiken och följer etiska riktlinjer(ICF). På www.icfsverige.se/sok-coach finns ett väldigt bra register.
ICF International Coach Federation var mitt självklara val. Redan när jag letade utbildningar så var det alltid ICF som kändes rätt. Texterna nedan är kopierade från ICF Sveriges hemsida och säger lite om varför… Störst, kvalitetssäkra, kvalitetskontrollerad, certifiering är några ord som smällde högt hos mig. Nu när jag dessutom engagerat mig i ICF Stockholm som en av fyra regions ansvariga, så ser jag verkligen hur viktigt det är! Du hittar mängder av information på deras hemsida, gå in och läs 🙂
ICF, International Coach Federation, världens största branschorganisation för professionella coacher, startades 1995 och har idag drygt 20 000 medlemmar i över 100 länder. ICF:s främsta uppdrag är att kvalitetssäkra coachutbildningar och coacher, samt att etablera coaching som en vedertagen profession.
Kvalitetskontrollerad utbildning och certifiering är viktigt, för att kunder och klienter ska garanteras en kvalitetssäkring och veta vad de får när de väljer att arbeta med en professionell coach.
Varför välja en ICF-certifierad coach? Alla coacher som är certifierad hos ICF har ackrediterad coachutbildning, dokumenterad erfarenhet och kompetensutvecklar sig kontinuerligt. Så vill du vara helt säker på att den coach du väljer har de kvalifikationer du önskar, kan det vara klokt att börja med att ta en titt under ”Sök coach” eller i ICF Globals certifieringsregister, alt be att få se din coachs aktuella medlems- och/eller certifieringsintyg.
ICF har tre certifieringsnivåer:
- ICF Associate Certified Coach (ACC)
- ICF Proffessional Certified Coach (PCC)
- ICF Master Certified Coach (MCC)
En certifiering gäller i 3 år och ställer krav på kontinuerlig kompetensutveckling för att förnyas.
Det är här skillnaden på Coach och ”Coach” blir tydlig. Vi har lärt oss att samtala på ett sätt som innebär att vi lyssnar och frågar, vi säger inte hur du eller någon annan ska göra! Det är där man går över i tyckar-/mentor-/expertfacket.
I Sverige är vi idag runt 300 ICF medlemmar och jag är stolt över att vara en i gänget. Att få vara en av de kvalitetssäkrade känns tryggt! Att kunna stå för att jag arbetar i enlighet med de etiska riktlinjerna som gäller globalt.
Läs dem här: ICF Etiska Riktlinjer
I mina inlägg här försöker jag på ett enkelt sätt knyta ihop säcken lite runt hur det funkar med coaching, så en naturlig fråga här och nu kanske är: Vad är det som händer när man går till en coach? Vad tror DU?
Ha en fin helg,
Carina <3
2 reaktioner på ”Certifierad coach vs ”coach””
Jag tror det finns en lite förlegad syn på ordet ”coach” i samhället. Precis som du skriver så var coach tidigare ett flummigt begrepp som användes kors och tvärs. Men det börjar väl bli mer och mer vedertaget? Känns så 🙂
Tack Vicci 🙂 Vad skönt att du skriver så 🙂 Vi jobbar väldigt hårt just för att få ”den stora massan” att se coaching för vad det är! Vi har en egen branschorganisation och är ett riktigt yrke! Dessutom riktigt viktiga och användbara medmänniskor!