Hur pratar du till dig själv? Lyssnar du på den inre rösten?

Hur medvetna är vi egentligen om den inre rösten? Vilken ton vi använder när vi pratar med oss själva, och hur vi reagerar på den tonen. Passerar den kanske som en del av allt annat brus omkring oss, så att den inre rösten inte ens sticker ut?

Jag ställde frågan till några personer i min närhet (inte bara på sociala medier 😉 och insåg att många av oss knappt lyssnar, och när vi väl lyssnar så är det som sägs sällan snällt!

För ett tag sen hade jag äran att få vara med i P4 Upplands förmiddagsprogram hos Johanna Hermann Lundberg där det här ämnet kom upp, och det har fastnat inom mig. Så därför valde jag att skriva om det idag.

Missade du att lyssna på avsnittet så gör du det här, 1.35 in i programmet efter ”Another one bites the dust” med Queen!

”Ett snällt ord, även till dig själv, kan förändra hela dagen!”

Varför?

Hur kommer det sig då? Med tanke på att det troligtvis är oss själva vi pratar med mest varje dag! Vad är det som gör att vi hellre snäser av oss själva när något inte gick vägen, än att faktiskt säga: ”Jag gjorde mitt bästa, bra där! Det kanske inte gick vägen men jag testar nåt annat nästa gång!”

Att vi suckar inombords när vi sagt eller gjort något vi kanske inte är helt nöjda med, eller har en dålig hårdag …. Istället för att tänka: ”Oj hoppsan! 🙂 Gör om – gör rätt!”

Måste det vara så att det negativa oftast tar över? Jag säger: NEJ!

Hur?

Hur ska du då göra för att gå från den trötta, arga, irriterade, frustrerade till den varma, förlåtande, snälla, vänliga? Mitt tips är: ÖVA 🙂 och VÄLJ!

Det kommer att gå snett på vägen, du kommer troligtvis att slå på dig själv även då, av gammal vana, men det är ok att det skiter sig ibland! Men jag lovar, det går att träna din inre röst! Hur kan jag vara så säker? Jo för att jag har gjort, och gör, just det!

Var din egen bästa vän

Det handlar om att välja, inte bara vilka ord du vill höra, utan att välja ett nytt mindset. Att byta perspektiv, så att varje gång du känner för att kommentera eller hör en kommentar från dig själv, se din bästa vän framför dig! Och säg exakt det du skulle säga till henne eller honom! Jag lovar att det blir annat ljud i skällan 😉

Tips på vägen

  1. Använd dig av affirmationer: jag har underbara kort som jag väljer från varje dag. Jag kan varmt rekommendera Kreativ Insikt, kolla deras sida!

  2. Börja prata med dig själv som till din bästa vän: för om du testar att säga de saker du säger till dig själv till din bästis, då svär jag att du inte kommer att må nåt vidare!

  3. Gör det inte så komplicerat: det är oftast det som hindrar oss från att förändra våra beteenden, vi gör det svårare än det behöver vara!

Välj att säga snälla saker till dig själv, håll det enkelt!

Jag bär ett armband varje dag där det står: JAG DUGER! Det är min påminnelse till mig själv 🙂 Nuförtiden stannar jag inte där … jag vet att jag är grym på att vara jag!

Ta hand om dig, säg snälla saker, ge dig själv en klapp på axeln! För du är den viktigaste personen i ditt liv 🙂

Carina

Fler Blogginlägg

Välkommen 2023

Nu är vi här, första veckan på ett nytt år … det betyder omstarter, nya friska tag och många gånger löften som är mer eller

Året som var

Året som var – 2021, var nog lika konstigt som året innan det var. Även om det var svårt att tro att det ens kunde

Vägen hit

Nu sitter jag här sen i slutet på november. Jag har tid över för mycket sånt jag har saknat. Nämligen att skriva igen, att motionera,

Att leva sin dröm

Igår morse hade jag morgonfika i Zoom med två fantastiska coach-kollegor. Då kom ämnet upp: Att leva sin dröm. Vi pratade kring hur vi kan

dagbok, insiktsbok, skrivbok

Idag är det en speciell dag

”Idag är det en speciell dag … Varje dag, varje timme, varje minut är speciell.” Citatet ovan kommer från en anekdot i en bok jag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på min blogg

Loading