Hur kan jag förändra eller påverka något?

Det kan ibland kännas hopplöst och omöjligt med förändringar, hur mycket är jag egentligen redo att förändra?
Vad kan jag påverka och förändra? Egentligen…

HUR KAN JAG FÖRÄNDRA ELLER PÅVERKA NÅGOT?

Nytänkande, förändringsarbete, reform… Vad döljer sig egentligen bakom dessa ord? Handlar det om mig? Vad måste/ska/behöver jag göra? Måste JAG förändra mig? Eller betyder det att jag kanske ska så ett frö hos någon annan?

Väldigt ofta möter jag mer eller mindre nöjda människor ute på arbetsplatser eller ute i livet. Det de flesta verkar vara rörande överens om är att något måste ske! Vi behöver nya tankegångar, ny chef, nya arbetsrutiner, friska vindar måste blåsa! Det funkar inte längre! Irritationsmomentet måste BORT!

Min första fråga i dessa situationer brukar vara: Vad vill DU? Här kommer ofta en mängd olika svar som alla verkar ha en sak gemensamt. Att det ligger utanför personens makt: inget jag gör hjälper, ingen lyssnar på vad jag säger. Total maktlöshet, utslagna händer och en lite uppgiven min.

Här brukar min fråga vara: Hur har du försökt förmedla dina känslor och tankar? Då möts jag av en förvånad min. Vad då, nej det finns ändå ingen som lyssnar. Eller, jag har försökt och försökt men det händer ingenting. Även här maktlöshet och uppgivenhet.

Sen då? Jo, nu undrar jag: Om du nu ändå väljer att försöka få till en förändring och pratar med någon, vad är då det värsta som kan hända? Kommer du att få sparken? Blir du utskrattad? Får du en utskällning? Får du reda på att du vänt dig till fel person och måste göra det en gång till? Här skruvar personen ofta på sig, tittar ner, ler lite förläget eller skrattar kanske… Nja, det kanske inte är så farligt ändå 😉

Kontrollcirkeln är bra att ta till när man behöver lite perspektiv.
Kontrollcirkeln är bra att ta till när man behöver lite perspektiv.

Återigen handlar det mest om ditt eget val som jag skrev om tidigare. Att välja handlar inte bara om dramatiska handlingar. En bra påminnelse kan vara att använda sig av kontrollcirkeln. Allt börjar faktiskt hos dig själv 😉 Det kan vara så enkelt som att se dig i spegeln och välja hur du ska hantera dagen och med vilket humör. Läs mer här.

Några saker kan vi väl alla vara överens om? Om du inte försöker så lär det inte hända mycket! 🙂 Ditt värsta scenario är knappast så illa som du målat upp det inombords. Friskt vågat – hälften vunnet!

Kram så länge,

Carina

Fler Blogginlägg

Välkommen 2023

Nu är vi här, första veckan på ett nytt år … det betyder omstarter, nya friska tag och många gånger löften som är mer eller

Året som var

Året som var – 2021, var nog lika konstigt som året innan det var. Även om det var svårt att tro att det ens kunde

Vägen hit

Nu sitter jag här sen i slutet på november. Jag har tid över för mycket sånt jag har saknat. Nämligen att skriva igen, att motionera,

Att leva sin dröm

Igår morse hade jag morgonfika i Zoom med två fantastiska coach-kollegor. Då kom ämnet upp: Att leva sin dröm. Vi pratade kring hur vi kan

dagbok, insiktsbok, skrivbok

Idag är det en speciell dag

”Idag är det en speciell dag … Varje dag, varje timme, varje minut är speciell.” Citatet ovan kommer från en anekdot i en bok jag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på min blogg

Loading