KASAM - känslan av sammanhang

Vad tänker du spontant när jag nämner KASAM?

KASAM är en metod för att ta reda på förutsättningar som är väsentliga för att en individ ska kunna utveckla och bevara hälsan. KASAM betyder känsla av sammanhang, ett begrepp som Aaron Antonovsky ligger bakom. KASAM är en vanlig metod inom ledarskap och inom de organisationer som fokuserar på frisknärvaro och att stärka arbetsmiljön. En ledarskapsteknik för att leda så att människor vill, kan och orkar bidra, både i vardagens rutiner och i förändringsarbete.

Enligt Antonovsky kan en individ vara vid god hälsa om denne kan känna sig delaktig i ett sammanhang som är förståeligt och meningsfullt. Detta innebär att människor kan anses ha god hälsa trots att de är exempelvis fysiskt sjuka.

Tre beståndsdelar

En känsla av sammanhang är uppbyggd av tre centrala beståndsdelar: hanterbarhet, begriplighet och meningsfullhet, som tillsammans gör dig motståndskraftig mot stress. Du kan ta del av mina tankar om hur viktigt delaktighet är förut i ett inlägg om Arbetsglädje som du gärna får läsa igen.

Ohälsa på en(din?)arbetsplats

Det finns en mycket bra text på Ledarnas hemsida som du kan läsa i sin helhet här.

Med några konkreta tips om hur du kan upptäcka vad som försiggår på din arbetsplats. Som en närvarande och lyhörd chef eller medarbetare har du chans att fånga upp varningssignaler i god tid, innan ohälsa uppstår.

Jag vill dela följande varningssignaler ur den texten.

Ohälsa på jobbet – 10 varningssignaler

Här är exempel på signaler du behöver vara extra observant på:

  • Hög korttidsfrånvaro.
  • Dålig stämning och gnäll.
  • Ryktesspridning.
  • Låg motivation.
  • Uppgivenhet.
  • Minskad effektivitet.
  • Konflikter.
  • Mycket övertid.
  • Medarbetare undviker att säga vad de tycker.
  • Revirtänkande.

När jag fastnade för temat den här veckan så började jag Googla och hittade mängde av fantastiskt intressanta artiklar. Mitt budskap till dig är att du också gör det. Du kommer garanterat att hitta ett sätt som du vill och kan bidra på för att ha KASAM på din arbetsplats. Jag hittade även ett intressant frågeformulär där du kan testa dig själv.

Vart vill du gå varje dag?

Den frågan ställer jag till dig för att det är så viktigt att du är medveten om hur mycket du kan påverka. Det är oftast så jag resonerar i mina inlägg har jag märkt. Allas vårt egna ansvar för att försöka skapa den bästa miljön omkring oss. Känner du igen dig i varningssignalerna ovan så är det dags att ta tag i situationen.

Min utmaning till dig, oavsett vad du gör på din arbetsplats är: 

Hur kan jag som individ bidra till att skapa en miljö som är:

1. Begriplig! Får vi rätt information? Är det tydliga budskap? Vet vi vad våra respektive uppgifter och ansvarsområden är?

2. Hanterbar! Får jag och mina kollegor anpassat stöd, resurser och hjälp? Känns det som att situationer är hanterbara, eller upplever jag att jag är ett offer för omständigheter?

3. Meningsfull! Känner jag att det jag gör är viktigt? Förstår och känner jag att mitt engagemang är betydelsefullt?

Agera som om det du gör gör skillnad. Det gör det. – William James

Ha en magisk dag!!!

Carina

Fler Blogginlägg

Välkommen 2023

Nu är vi här, första veckan på ett nytt år … det betyder omstarter, nya friska tag och många gånger löften som är mer eller

Året som var

Året som var – 2021, var nog lika konstigt som året innan det var. Även om det var svårt att tro att det ens kunde

Vägen hit

Nu sitter jag här sen i slutet på november. Jag har tid över för mycket sånt jag har saknat. Nämligen att skriva igen, att motionera,

Att leva sin dröm

Igår morse hade jag morgonfika i Zoom med två fantastiska coach-kollegor. Då kom ämnet upp: Att leva sin dröm. Vi pratade kring hur vi kan

dagbok, insiktsbok, skrivbok

Idag är det en speciell dag

”Idag är det en speciell dag … Varje dag, varje timme, varje minut är speciell.” Citatet ovan kommer från en anekdot i en bok jag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på min blogg

Loading