Kommunikation på jobbet eller i vardagen, båda är lika viktiga.
Upplever du att det är svårt att få folks uppmärksamhet? Talar du för döva öron? Måste du tvinga folk att lyssna eller har du lätt för att fånga din omgivnings intresse?

Det här med kommunikation på jobbet, eller egentligen kommunikation punkt. Ett ämne jag aldrig slutar fascineras av, troligen för att vi nog inte kommer att sluta prata, maila, chatta och så vidare. Varken på jobbet eller någon annanstans.

Det finns ändå en gnagande känsla inom mig. Erkänner att jag fortfarande plockar upp telefonen och ringer när jag ska beställa något, en resa eller ett bord på restaurang. Jag vill inte att vi ska sluta erhålla tjänster där det sitter en riktig människa och svarar på mina frågor. Internet i all ära men visst är det härligt när du får prata med en riktigt trevlig och kunnig person?

Kommunikation

På Wikipedia står det en lång förklaring om vad kommunikation innebär.

Något jag fastnade för var det här:

”Det finns tre huvudsakliga typer av mänsklig kommunikation vid personliga möten: kroppsspråk, röstkvalitet och ord. Enligt forskare dikterar dessa kommunikationsmedel i vilket ljus vi tolkar det som kommuniceras:

  • till 55% av kroppsspråk – ställning, gester och ögonkontakt

  • till 38% av röstkvalitet

  • till 7% av innehållet eller orden som används”

Det är så sant! Kroppsspråket är så talande! Tonfallet är så avgörande! Det som sägs är det kroppen förmedlar. Dubbla budskap är jobbigt…

En situation på jobbet

Försök att komma ihåg en situation på jobbet. Vilken situation som helst, med vem som helst. Blunda och dra dig till minnes hur det var runt omkring er. Hade personen din fulla uppmärksamhet? Vad minns du bäst? Hur kroppen pratade eller vilka exakta ord som kom ut? Var hamnade ditt fokus? Prova nu på några olika typer av samtal. Vilken skillnad märker du i dina egna reflektioner? När du verkligen kommer ihåg orden, beror det på person eller ämne? Kanske något annat?

Miss i kommunikationen

Det händer nog oss alla ibland? Ofta kanske i liten skala men någon enstaka gång kan det bli riktigt allvarligt.

Återigen dags för mig att erkänna. Något jag jobbar stenhårt med när jag ska kommunicera, på daglig basis, är att komma ihåg mitt finlandssvenska sätt. Både hur jag formulerar mig och hur mina ord uppfattas. Det som händer ibland är att det kan låta väldigt burdust och rakt på sak när jag uttrycker mig. Just för att jag är väldigt direkt och utan kringelikrokar. Tyvärr har jag förlorat kontakten med människor genom åren, just för att de tagit illa upp. När jag inte menat nåt illa alls … så jag kämpar vidare. Inte för att förändra mig själv och hur jag är, utan för att kanske mjuka upp mina kanter en aning 😉

Det kan vara värt att reflektera över, framförallt på jobbet. Ibland behövs det bara att vi skruvar upp eller tonar ner lite grann, så slipper vi missförstånd.

Fem saker att undvika …

  1. att inte lyssna: hur ska du få reda på syftet med samtalet om du inte lyssnar? Att lyssna aktivt på någon är att även höra det som sägs mellan raderna.
  2. att prata om mig och mitt: det är lätt att associera det mesta till sig själv. Men kom ihåg att om du kopplar allt den andra säger till dig själv, då förlorar du oftast den personens intresse.
  3. att avbryta och argumentera: allt är inte en tävling. Det handlar inte om att vinna utan att förstå varandra i ett samtal.
  4. att tro: här är en superfälla, att avsluta en annan persons mening för att du har ”räknat ut” vad denne kommer att säga! Aja baja 😉
  5. att undvika ögonkontakt och ha ett negativt kroppsspråk: visst är det enklare att fatta tycke och intresse för någon som tittar på Dig, som står rak, trygg och säker framför dig och hör vad Du säger.

 

Kom ihåg: ” En bild, gest, suck eller handrörelse kan säga mer än tusen ord!”

Ha en fantastisk helg och kommunicera mera,

Carina

Fler Blogginlägg

Välkommen 2023

Nu är vi här, första veckan på ett nytt år … det betyder omstarter, nya friska tag och många gånger löften som är mer eller

Året som var

Året som var – 2021, var nog lika konstigt som året innan det var. Även om det var svårt att tro att det ens kunde

Vägen hit

Nu sitter jag här sen i slutet på november. Jag har tid över för mycket sånt jag har saknat. Nämligen att skriva igen, att motionera,

Att leva sin dröm

Igår morse hade jag morgonfika i Zoom med två fantastiska coach-kollegor. Då kom ämnet upp: Att leva sin dröm. Vi pratade kring hur vi kan

dagbok, insiktsbok, skrivbok

Idag är det en speciell dag

”Idag är det en speciell dag … Varje dag, varje timme, varje minut är speciell.” Citatet ovan kommer från en anekdot i en bok jag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på min blogg

Loading