Vilken kontrollcirkel är den bästa att fokusera på?

Vad innebär kontroll?

Så som jag tänker och har sett hos mina klienter så verkar det ofta handla om hur vi kan påverka. Vår situation, händelser och människor omkring oss. Många gånger har känslan eller behovet av kontroll fötts ur maktlöshet och oro. Att inte veta vad som gäller eller vad som behövs.

Vad är en kontrollcirkel egentligen?

Nedanför ser du en bild som ganska tydligt beskriver olika områden vi kan eller inte kan påverka. Första gången jag själv tittade på en sån här kontrollcirkel så kände jag att det blev rätt tydligt var jag slösar min energi många gånger och det blev också tydligt var jag borde lägga krutet för att faktiskt kunna vara med och tycka till. Det blev dessutom extremt tydligt hur mycket jag själv betyder i cirkeln. Det är ju ganska lätt att slå ifrån sig och skylla på de yttre omständigheterna.

 

Var i kontrollcirkeln vill du vara?
Att ibland stanna upp och fundera över vilken kontrollcirkel du vill vara i, kan spara oändligt mycket energi

Hur viktigt är det för dig att ha kontroll?

Det var måndagsfrågan den här veckan. När jag ställde den så fick jag mig en funderare själv. Jag har alltid hävdat att jag inte har något som helst kontrollbehov men jag kom faktiskt på att jag ljugit lite för mig själv 🙂 Min sambo har ofta sagt till mig att jag vill ha koll på allt, nu inser jag att det nog är så fast jag valt att hävda motsatsen. Till saken hör att om någon ringer mig, fast jag inte varit hemma på ett tag, och frågar efter något så kan jag med 98% säkerhet berätta var denna sak finns! Jag har inte reflekterat så mycket över detta utan bara sett det som att jag har ordning på mina grejer, ända tills jag kom på hur extremt frustrerad jag blir när någon flyttat på nåt. Nu kanske det här inte låter som en stor sak men vad händer när jag tillåter mig själv att fundera på hur jag reagerar i andra sammanhang. Återkommer (kanske) till det i framtiden 😉

Fokusera din energi

När du väl kommit så långt som till att du har insett vad du kan, vill och behöver påverka då är det dags att bestämma hur du vill fördela och fokusera din energi. Kanske har du nu insett att det är tröstlöst att fäkta för din goda sak långt ute där i periferin och istället kommit på vilka i din närhet du vill påverka så att ni tillsammans kan uppnå storverk. Du har troligtvis hittat massor av nya resurser omkring dig och sett hur bra ni kommer överens. Du har nu krafter att göra andra saker än att ta strid mot ”dem”. för vilka är de egentligen?

Allt börjar hos dig

I innersta cirkeln finns det som är det viktigaste! DU! Kärnan i din egen tillvaro. Här börjar det, här kan du välja, du bestämmer. Varje morgon väljer du hur du ska rikta din energi, hur du vill att din dag ska bli, hur du vill möta människor du träffar. Sen kanske”de”kommer som vill förstöra under dagen men även där och då är det du som bestämmer! Bra va?

Ha en härlig söndag

Carina

 

Fler Blogginlägg

Välkommen 2023

Nu är vi här, första veckan på ett nytt år … det betyder omstarter, nya friska tag och många gånger löften som är mer eller

Året som var

Året som var – 2021, var nog lika konstigt som året innan det var. Även om det var svårt att tro att det ens kunde

Vägen hit

Nu sitter jag här sen i slutet på november. Jag har tid över för mycket sånt jag har saknat. Nämligen att skriva igen, att motionera,

Att leva sin dröm

Igår morse hade jag morgonfika i Zoom med två fantastiska coach-kollegor. Då kom ämnet upp: Att leva sin dröm. Vi pratade kring hur vi kan

dagbok, insiktsbok, skrivbok

Idag är det en speciell dag

”Idag är det en speciell dag … Varje dag, varje timme, varje minut är speciell.” Citatet ovan kommer från en anekdot i en bok jag

1 reaktion på ”Kontrollcirkeln”

  1. Pingback: Att leva sin dröm - ViDuNi - Din coaching

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på min blogg

Loading