
Den här måndagsmorgonen när jag satte mig och började skriva veckans inlägg, hade orden ledare och ledarskapsstilar, en annan laddning än vad jag hade tänkt mig när jag satte mina teman för olika veckor framöver. Mina tankar går till valet i söndags, en spännande kväll framför valvakan. Nu får vi vänta och se vad som kommer att hända.
Ledarskap och vad som är viktigt
Nu väljer jag ändå att fokusera på olika typer av ledarstilar, så kan du kanske koppla ihop de olika typerna med politikerna 😉 Det väljer du själv.
I våras skrev jag om Gott ledarskap, och önskar idag att vem som nu tar makten kommer att uppfylla de komponenter som jag och ni vill se i ett gott ledarskap.
Olika ledarstilar
De stilar som jag valt att skriva om här är de som det ofta pratas om. Jag har samlat ihop texter från olika håll, just för att det finns så mycket kloka ord skrivna.
Bland annat från: utbildning.se, bossbloggen.se och foretagande.se.
Ledarskapsstilar utan speciell rangordning:
- Den drivande ledaren: här har vi en ledare som har höga mål och hög standard, både för sig själv och omgivningen. Kortsiktigt kan det hjälpa till att nå snabba resultat. Men på lång sikt kan det både driva de anställda in i väggen och skapa en osund arbetsmiljö där fokus ligger på att tävla och vinna.
- Den empatiske ledaren: den här ledaren fokuserar på människor, fungerande relationer och att individen får det stöd den kan behöva. Väldigt bra att tillämpa om någon/några i arbetslaget har det tufft, på lång sikt kan detta dock hämma produktiviteten.
- Den coachande ledaren: här är fokus på att låta medarbetarna växa. Den här typen av ledare identifierar varje persons svagheter och styrkor, hela tiden med siktet på medarbetarens och företagets mål, att dessa ska gå hand i hand. Inte helt optimalt om medarbetaren själv saknar driv och intresse.
- Den befallande ledaren: ”helhandspekare” även kallad. Ett militäriskt sätt där ledaren styr med järnhand och kräver lydnad. Kanske inte helt bra för stämningen i längden med kan vara effektivt i en krissituation. Inget att satsa långsiktigt på.
- Den visionäre ledaren: målar upp drömbilden, pekar på målet och låter medarbetarna själva ta sig dit. Kan inspirera men fungerar troligtvis bättre under en kortare period. Att inte få tydliga riktlinjer skapar förvirring i längden.
- Den demokratiske ledaren: kan vara den mest typiska svenska mellanchefen. Alla ska få vara med och säga sitt, alla ska vara överens. När arbetsplatsen är i harmoni, det vill säga att kompetensen finns där, målbilden är tydlig och alla vet sin uppgift då är detta bra. Men i kniviga situationer kanske den inte är så bra 😉
- ”Låt gå” ledaren: ledaren som smiter undan, helst inte fattar några beslut, ja helt enkelt inte gör det som krävs av en chef. Kan detta vara grund för anarki på en arbetsplats? Det här är ett sätt som bör undvikas till varje pris eftersom det sätter alla inblandade (även arbetsgivaren) i en ohållbar sits.
En perfekt ledare använder sig av alla ovanstående stilar, blandar och ger utifrån vad situationen kräver. Med undantag av nummer sju, den är inte acceptabel i någon situation.
Här kommer en reflektionsuppgift inför helgen:
- Beskriv din drömchef och alla de egenskaper hen besitter!
- Ställ dig själv frågan: är det här någon jag träffat redan? I sånt fall vem?
Varm fredagskram,
Carina