Vilken typ av ledarskapsstil drömmer du om att ha kring dig?
Vilken typ av ledarskapsstil drömmer du om att bemötas av eller använda dig av?

Den här måndagsmorgonen när jag satte mig och började skriva veckans inlägg, hade orden ledare och ledarskapsstilar, en annan laddning än vad jag hade tänkt mig när jag satte mina teman för olika veckor framöver. Mina tankar går till valet i söndags, en spännande kväll framför valvakan. Nu får vi vänta och se vad som kommer att hända.

Ledarskap och vad som är viktigt

Nu väljer jag ändå att fokusera på olika typer av ledarstilar, så kan du kanske koppla ihop de olika typerna med politikerna 😉 Det väljer du själv.

I våras skrev jag om Gott ledarskap, och önskar idag att vem som nu tar makten kommer att uppfylla de komponenter som jag och ni vill se i ett gott ledarskap.

Olika ledarstilar

De stilar som jag valt att skriva om här är de som det ofta pratas om. Jag har samlat ihop texter från olika håll, just för att det finns så mycket kloka ord skrivna.

Bland annat från: utbildning.se, bossbloggen.se och foretagande.se.

Ledarskapsstilar utan speciell rangordning:

  1. Den drivande ledaren: här har vi en ledare som har höga mål och hög standard, både för sig själv och omgivningen. Kortsiktigt kan det hjälpa till att nå snabba resultat. Men på lång sikt kan det både driva de anställda in i väggen och skapa en osund arbetsmiljö där fokus ligger på att tävla och vinna.
  2. Den empatiske ledaren: den här ledaren fokuserar på människor, fungerande relationer och att individen får det stöd den kan behöva. Väldigt bra att tillämpa om någon/några i arbetslaget har det tufft, på lång sikt kan detta dock hämma produktiviteten.
  3. Den coachande ledaren: här är fokus på att låta medarbetarna växa. Den här typen av ledare identifierar varje persons svagheter och styrkor, hela tiden med siktet på medarbetarens och företagets mål, att dessa ska gå hand i hand. Inte helt optimalt om medarbetaren själv saknar driv och intresse.
  4. Den befallande ledaren: ”helhandspekare” även kallad. Ett militäriskt sätt där ledaren styr med järnhand och kräver lydnad. Kanske inte helt bra för stämningen i längden med kan vara effektivt i en krissituation. Inget att satsa långsiktigt på.
  5. Den visionäre ledaren: målar upp drömbilden, pekar på målet och låter medarbetarna själva ta sig dit. Kan inspirera men fungerar troligtvis bättre under en kortare period. Att inte få tydliga riktlinjer skapar förvirring i längden.
  6. Den demokratiske ledaren: kan vara den mest typiska svenska mellanchefen. Alla ska få vara med och säga sitt, alla ska vara överens. När arbetsplatsen är i harmoni, det vill säga att kompetensen finns där, målbilden är tydlig och alla vet sin uppgift då är detta bra. Men i kniviga situationer kanske den inte är så bra 😉
  7. ”Låt gå” ledaren: ledaren som smiter undan, helst inte fattar några beslut, ja helt enkelt inte gör det som krävs av en chef. Kan detta vara grund för anarki på en arbetsplats? Det här är ett sätt som bör undvikas till varje pris eftersom det sätter alla inblandade (även arbetsgivaren) i en ohållbar sits.

En perfekt ledare använder sig av alla ovanstående stilar, blandar och ger utifrån vad situationen kräver. Med undantag av nummer sju, den är inte acceptabel i någon situation.

Här kommer en reflektionsuppgift inför helgen:

  1. Beskriv din drömchef och alla de egenskaper hen besitter!
  2. Ställ dig själv frågan: är det här någon jag träffat redan? I sånt fall vem?

 

Varm fredagskram,

Carina

Fler Blogginlägg

Välkommen 2023

Nu är vi här, första veckan på ett nytt år … det betyder omstarter, nya friska tag och många gånger löften som är mer eller

Året som var

Året som var – 2021, var nog lika konstigt som året innan det var. Även om det var svårt att tro att det ens kunde

Vägen hit

Nu sitter jag här sen i slutet på november. Jag har tid över för mycket sånt jag har saknat. Nämligen att skriva igen, att motionera,

Att leva sin dröm

Igår morse hade jag morgonfika i Zoom med två fantastiska coach-kollegor. Då kom ämnet upp: Att leva sin dröm. Vi pratade kring hur vi kan

dagbok, insiktsbok, skrivbok

Idag är det en speciell dag

”Idag är det en speciell dag … Varje dag, varje timme, varje minut är speciell.” Citatet ovan kommer från en anekdot i en bok jag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på min blogg

Loading