Lärorik vecka
Den här veckan har jag blivit medveten om att det finns många olika sätt att tolka ordet medvetenhet. Allt beroende på vem man pratar med. Själv har jag lekt och testat. – Inget head set, blivit medveten om hur fint det är ute, hur människor omkring pratar om och till varann. – Glädjen i busschaufförens ögon när han får beröm och den lilla tanten som log så glatt och förvånat när jag höll upp dörren och sa hej! – Att jag är extremt beroende av sociala medier och att jag är konstant uppkopplad är något jag vetat men valt att bortse ifrån. Skrämmande att syna och reflektera även över detta ämne. – Idag har jag en ökad känsla över hur jag ibland överreagerar och förhastar mig i många olika situationer… Alla dessa (nya) insikter får mig nu att fundera över vilken strategi jag ska använda mig av i framtiden.

Smått och stort
Oavsett när och var så tror jag att vi ofta glömmer. Hur vackra vattendropparna är i skenet från en gatlampa, hur härligt det låter från en förskolegård när du går förbi och leken är i full gång, känslan i kroppen när du sätter dig på en bänk och bara andas… in genom näsan och ut genom munnen, när du åker tåg och ägnar resan åt att titta på folk runt omkring och fundera över vad de tänker på eller vart de är på väg. Bilderna och tankarna på väggarna runt min sons klassrum, klokskap på barns vis. Hur fint frosten glimmar en tidig morgon, och hur kall du faktiskt blir om fingrarna när du skrapar rutorna på bilen. Hur vackert ett löv kan vara.

Medvetenhet och coaching
Det sköna är att du behöver inte vara ensam när du blir medveten. I mina samarbeten med olika klienter brukar jag poängtera att så fort de själva valt och tagit upp ett ämne, då är klivet över den första tröskeln gjord. När ämnet ligger på bordet då är de som klienter medvetna om det 🙂
Mindfullness
Kanske det första ord som förknippas med medvetenhet idag. Men behöver jag börja där? Eller räcker det med små steg i vardagen? Personligen älskar jag att använda mig av mindfullness övningar och mina appar. MEN, jag har inte fått till nån riktig rutin här, kan vara ett nästa steg efter mina egna övningar denna vecka 🙂 Vi får se. Jag återkommer.
Övning i medvetenhet
Här är en skön och okomplicerad övning från boken Coachande ledarskap av Hilmar Thór Hilmarsson.
Steg 1. Stilla andningen och slappna av: Försök att slappna av lätt och framkalla en rofylld känsla i kroppen. Dina tankar far inte iväg utan blir mer fokuserade på det som händer, det du gör. Din andning har hjälpt dig att öka din förmåga att vara medveten.
Steg 2. Bestäm vad du vill lägga fokus: Att bestämma sig för vad man vill uppmärksamma hjälper hjärnan/medvetandet att inte bli splittrad. Hjärnans vilotillstånd är att hela tiden läsa av kroppen och omgivningen och att söka efter det som är värt att uppmärksamma eller kan vara farligt. När du inte låter hjärnan vandra, bestämmer du istället: ”Det här vill jag koncentrera mig på, det här vill jag uppmärksamma.” Då höjs ditt fokus. Dina tankar kommer gång på gång att riktas mot det du vill. De stillar sig och då stillar sig ditt medvetande – hela du blir rofylld.
Steg 3. Inta en accepterande attityd: Den accepterande, nyfikna attityden innebär att du inte tvingar fram din stillhet. Du har tålamod att lägga märke till det som sker. Om du skakar ett grumligt vattenglas gång på gång fortsätter det att vara oklart och grumligt. Men låter du det vara som det är – väntar på ett accepterande sätt – så faller grumset ner till botten och du kan se klart. Mindfullness i vardagen fungerar på samma sätt. Du intar en accepterande, expanderande nyfiken och mjuk attityd och låter stillheten komma till dig.Det här är ögonblick när du använder alla dina sinnen. Vad ser du, vad hör du, vad känner du och vad upplever du? Iaktta lite nyfiket och du kommer att se att fastän du gjort samma saker tusen gånger kommer ditt medvetande att visa dig något nytt.
Medvetenhet är att ha kunskap, insikt eller uppfattning om vem man är, vad man upplever, vad man tänker på och vad någonting innebär eller betyder för en själv och ibland även för andra. Så säger Wikipedia
Nu önskar jag er en härlig helg fylld av glädje,
Carina