Reflektioner på väg mot en fröjdefull jul

Reflektioner på väg mot en fröjdefull jul

December månad är ofta förknippad med blandade känslor. Inte bara blir det mörkt, kallt och ruggigt, vissa kvällar är det ju så skönt att ta på sig raggsockorna, dricka en kopp te och tända tusen juleljus 😉 Klart man kan bli splittrad!

Så har vi allt på jobbet som måste vara klart innan årsskiftet, krav på att vi ska vara med på glöggmingel och julfester samtidigt som vi vet att ingen handlar julklapparna åt oss, eller städar huset, eller bakar lussebullar & pepparkakor, eller samlar ihop släkten eller har fixat varsin hemmagjord adventskalender åt barnen … Borde december kanske vara 62 dagar???

Hur ser då den perfekta julen ut?

Betyder det rena välkammade, väluppfostrade barn? Vackert inslagna paket med krullade snören? Ett överdådigt julbord med närproducerad mat? Fina familjebilder med alla i likadana tröjor? Eller är det när hela släkten är samlad och har knyt? Är det när lyckan lyser upp ett barns ögon då paketet inslaget i tidningspapper utan snöre öppnas? Kanske kärleken i luften när äldreboendet får besök av en frivilligarbetande tomte, för inga släktingar hann dit? Är det när julkvällen lider mot sitt slut och det går att andas ut för att ingen har fått en smäll? Kanske när en vänlig medmänniska stannar hos tiggaren och småpratar och önskar god jul med en varm kopp kaffe och en lussebulle? När barnet kan lägga sig med ett leende på läpparna, kramandes sin nalle för i år var det ingen vuxen som var full och dum?

Eller är det pepparkakor, glögg och tända ljus? Mysiga stortröjor och stickade raggsockor, ihopkrupna i sina soffhörn framför den tända brasan med en god bok och en rykande kopp te. Ingen julpanik för här har det införskaffats julklappar sedan slutet på juli. Allt är klart. Alla delar på ansvaret inför julafton, ingen behöver ha ångest. Så ser decembermyset ut för många.

Eller är det helt enkelt när du rott alla projekt i hamn, möts av en kram i dörren, får mysa i favoritfåtöljen och titta på Kalle Anka, mätt och belåten efter att ha ätit en jullunch från catering firman på hörnet?

Eller känns det kanske såhär? Ångestladdad, sönderstressad och ständigt på väg någonstans i sin iver att skapa den perfekta julen med de perfekta paketen och den fantastiska hemlagade julmaten. Planeringen startade i slutet på oktober och kommer att välta omkull många på julaftonskvällen när projekt: julafton kan avslutas. Så ser det nog ut för rätt många i december.

Det beror nog på vem du väljer att fråga.

Vad väljer du?

Personligen så har jag övat upp en förmåga att säga nej där det behövs, att inte ta mig vatten över huvud och att prioritera från år till år vad som känns viktigast. I år tillbringar jag min perfekta jul med son och sambo på Madeira. Borta från vardagen.

Jag upplever att ganska många känner en stor press att hinna överallt och ingenstans. Så som många familjekonstellationer ser ut idag är det inte så konstigt att det skapar stress. Man vill ju träffa alla.

Ibland kanske inte alla hinns med, men då kommer ju nyårsfirandet. Huvudsaken är väl att man ses? Kanske kommer detta tankesätt från att jag gillar att träffas och ha fest.

Några saker att reflektera över på vägen mot en fröjdefull jul:

1.    Vad kommer jag att hinna med?

2.    Hur tänker jag realistiskt?

3.    Vad är viktigast?

4.    Vad kan och vill jag delegera?

5.    Hur ser min och de minas perfekta jul ut?

I många av mina samtal slås jag av hur mycket vi människor styrs och påverkas av allt runt omkring oss. Det är inte konstigt att det är lätt att känna sig otillräcklig. Så nästa gång du ser den där reklamen så tänk på frågorna här ovanför. Sätt DIN jul i fokus, inte den pyntade i nåt vackert magasin, från nån stylad lägenhet där ingen knappt vågar andas. Ge dig själv andrum!

Om jag får önska något i julklapp i år, så är det att du som läser dessa rader är snäll, generös och vänlig mot dig själv! Det är första stegen mot en skönare och lugnare tillvaro. Det behöver inte vara svårare än så…

Ha en härlig dag,

Carina

Fler Blogginlägg

Välkommen 2023

Nu är vi här, första veckan på ett nytt år … det betyder omstarter, nya friska tag och många gånger löften som är mer eller

Året som var

Året som var – 2021, var nog lika konstigt som året innan det var. Även om det var svårt att tro att det ens kunde

Vägen hit

Nu sitter jag här sen i slutet på november. Jag har tid över för mycket sånt jag har saknat. Nämligen att skriva igen, att motionera,

Att leva sin dröm

Igår morse hade jag morgonfika i Zoom med två fantastiska coach-kollegor. Då kom ämnet upp: Att leva sin dröm. Vi pratade kring hur vi kan

dagbok, insiktsbok, skrivbok

Idag är det en speciell dag

”Idag är det en speciell dag … Varje dag, varje timme, varje minut är speciell.” Citatet ovan kommer från en anekdot i en bok jag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på min blogg

Loading