Self-compassion, bli din egen bästa vän

 Self-compassion, bli din egen bästa vän

Bli din egen bästa vän

Förra veckan ställde jag måndagsfrågan: vad betyder självmedkänsla för dig? Den här veckan spann jag vidare på samma ämne och undrade: hur kommer det sig att det är så mycket enklare att vara snäll mot andra än mot sig själv? Även om det gäller samma situation. Frågor som känns relevanta i vår fartfyllda vardag. Ett högt tempo skapar stress och även känslor av att inte räcka till och duga. Då är det tid att stanna upp och ta sig en funderare. Det har jag övat på den här veckan.

Self-compassion eller självmedkänsla

Tidigt under min utbildning stötte jag på ämnet self-compassion, som tilltalade mig väldigt mycket och gick direkt in i hjärtat. Nu när det gått ett tag och jag har mött många människor i mitt yrke, så har jag verkligen insett hur viktigt det är. Jag vill påstå att det är en av anledningarna till att jag blev coach från början.

Allt för många går omkring och lyssnar på sin ”Gremling”, den inre rösten som hörs högt varje gång något inte går enligt planerna. Som envetet berättar hur dålig han eller hon är. En Gremling, eller tjattrande apor eller vad du än väljer att kalla det, är egentligen din egen självkritiska röst, i huvudet och väldigt svår att stänga ute.

Vad är då självmedkänsla? Det är när du väljer att ge samma råd till dig själv som du skulle ge till en vän som var ledsen. Det är när du skickar dig själv en varm blick i spegeln bara för att. Det är när du inser att du inte är ensam om att känna smärta och att vara självkritisk. Det är när du saktar ner och slutar försöka vinna över allt och alla. Jag hittade en superbra sida där det finns bra övningar och tips, Blimeradu.se.

Kloka röster: Dr. Kristin Neff och Agneta Lagercrantz

En kvinna som kan oändligt mycket om Self-compassion är Dr. Kristin Neff. Hon delar med sig av sina kunskaper på Youtube och sin hemsida, där  du också hittar spännande övningar att reflektera över. Här i Sverige hittar vi en annan kunnig kvinna, Agneta Lagercrantz, som skrivit boken Självmedkänsla, hur du kan stoppa självkritik och förbättra relationen till dig själv och andra. Den boken står högst på min ”att beställa lista”just nu.

Vad har jag gjort i veckan?

 1. Stannat upp, andats och känt efter.

 2. Inte ställt några krav på mig själv.

 3. Reflekterat över min favoritfråga: vad vill jag? som jag skrivit om tidigare.

 4. Umgåtts med mig själv och människor jag velat ha omkring mig.

 5. Tittat på mig själv utifrån.

Vad har då hänt på dessa fyra dagar? Ja, en saker säker! Jag har varit enormt produktiv… det verkar som om minskade krav gett ökad kraft. Mitt fokus har varit på topp och prioriteringarna har varit rätt som det verkar. Jag är nu ikapp och jäkligt stolt över mig själv 🙂

Vill du bli din bästa vän? Prova och ge dig själv en kram, säg ifrån på skarpen till din inre röst. Jag vet att du duger och att du är din bästa vän! 😉 Vet du det?

Varm kram, 

Carina

Fler Blogginlägg

Välkommen 2023

Nu är vi här, första veckan på ett nytt år … det betyder omstarter, nya friska tag och många gånger löften som är mer eller

Året som var

Året som var – 2021, var nog lika konstigt som året innan det var. Även om det var svårt att tro att det ens kunde

Vägen hit

Nu sitter jag här sen i slutet på november. Jag har tid över för mycket sånt jag har saknat. Nämligen att skriva igen, att motionera,

Att leva sin dröm

Igår morse hade jag morgonfika i Zoom med två fantastiska coach-kollegor. Då kom ämnet upp: Att leva sin dröm. Vi pratade kring hur vi kan

dagbok, insiktsbok, skrivbok

Idag är det en speciell dag

”Idag är det en speciell dag … Varje dag, varje timme, varje minut är speciell.” Citatet ovan kommer från en anekdot i en bok jag

3 reaktioner på ”Self-compassion, bli din egen bästa vän”

  1. Tack själv för dina tänkvärda ord som du delar med dig ❤️
   Självmedkänsla i sig är något som väcker positiva, varma tankar hos mig och jag jobbar verkligen på att sprida budskapet ?

 1. Pingback: Det inre ledarskapet - ViDuNi - Din coaching

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på min blogg

Loading