I sökandet efter självkännedom, hitta en fridfull plats, ta dig tid... för Dig!
Hitta en fridfull plats, ta dig tid… för Dig!

Självkännedom

Vad innebär självkännedom? Jag läste någonstans: det att känna sig själv och sina begränsningar. Man kan säga att du har självkännedom när du har insikt i hur du fungerar och reagerar på olika känslor. Du är även öppen och mottaglig för dina egna behov och mönster. Du har förmågan att observera dig själv.

Självinsikt, självbild och självacceptans.

Ytterligare tre S ihopkopplade med självkännedom. Självinsikt är människans unika förmåga att ifrågasätta, undersöka och förändra vår självbild. Självbild betyder, precis som det låter, sättet vi ser på oss själva. Självacceptans är förmågan att acceptera sig själv precis som man är, att vara förlåtande och snäll mot sig själv, att vara sin egen bästa vän.

Varningstecken

Att lära känna sig själv, på ett öppet och ärligt sätt, är troligtvis bland det svåraste vi kan ge oss på. Finns det då tecken som visar på att det är dags att börja arbeta med sin självkännedom? Svaret är JA! Här är några tecken:

  • du jämför dig ofta med andra.
  • du söker anledningar och svar utanför dig själv
  • du tvivlar ofta på dina egna beslut
  • du dömer ofta dig själv väldigt hårt
  • du faller hårt av kritik
  • du söker erkännande hos personer i högre positioner

Ganska jobbiga rader att läsa kan tänkas. Men faktum är att om din självkännedom är på en sund nivå, så är du medveten om dina kunskaper och dina egna begränsningar. Dessa insikter gör det betydligt lättare att hantera olika situationer. En sund inställning till dig själv spiller över i en sund inställning till andra.

”Om du inte vet dina gränser kommer du alltid att försöka överträffa dem. Om du inte vet vad du vill ha kommer du alltid leta efter någonting. Om du inte vet hur man uppskattar vad man har och vem man är kommer du alltid att vara frustrerad. Är det värt det? Verkligen inte.” – Dessa rader hittade jag i ett inlägg på en sida som heter Utforska sinnet, kloka ord.”

Öka din självkännedom

Nedan tre enkla steg att börja med i jakten på ökad självkännedom.

  1. skriv dagbok: rakt, öppet och ärligt. Med dina tankar nedskrivna blir det enklare att utvärdera hur du egentligen känner inför dig själv.
  2. be andra beskriva hur de ser dig: det är ibland lättare för att öka ditt perspektiv. Beskriver de den du visar eller den du är?
  3. stanna upp och reflektera: att lära dig lyssna inåt är a och o. Lyssna utan förutfattade meningar, hur pratar du till dig själv? Finns det situationer som triggar igång vissa beteenden? När är du som ärligast mot dig själv?

”Att känna sig själv, är att känna andra – för hjärta förstår hjärta” . -Kinesiskt ordspråk

Ha en riktigt fin dag 🙂

Carina

Fler Blogginlägg

Välkommen 2023

Nu är vi här, första veckan på ett nytt år … det betyder omstarter, nya friska tag och många gånger löften som är mer eller

Året som var

Året som var – 2021, var nog lika konstigt som året innan det var. Även om det var svårt att tro att det ens kunde

Vägen hit

Nu sitter jag här sen i slutet på november. Jag har tid över för mycket sånt jag har saknat. Nämligen att skriva igen, att motionera,

Att leva sin dröm

Igår morse hade jag morgonfika i Zoom med två fantastiska coach-kollegor. Då kom ämnet upp: Att leva sin dröm. Vi pratade kring hur vi kan

dagbok, insiktsbok, skrivbok

Idag är det en speciell dag

”Idag är det en speciell dag … Varje dag, varje timme, varje minut är speciell.” Citatet ovan kommer från en anekdot i en bok jag

1 reaktion på ”Självkännedom”

  1. Pingback: Självkontroll - ViDuNi - Din coaching

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på min blogg

Loading