Social kompetens, övas på från tidig ålder.

Social kompetens

Jag har ägnat veckan åt att befinna mig i en mängd olika sociala sammanhang och miljöer. Mina tankar har kretsat kring detta med social kompetens och hur viktigt det faktiskt är för mig. Att få vara en del i ett sammanhang. Tillhörighet med ett gäng människor som jag valt själv, det har blivit viktigare för mig med åren.

Hur upplever du dina relationer?

En fråga som är viktig att tänka på ibland. Fundera noga, hur upplever du dina relationer? Vilka relationer kommer upp först i dina tankar? Familjen, vännerna, kollegorna, lagkamraterna… Hur är klimatet i dina relationer? Är det olika saker och regler som gäller beroende på var du befinner dig? Beter du själv dig olika eller håller du ständigt samma linje?

Det sociala samspelet kan vara det viktigaste i tillvaron.

Vi behöver andra människor, kanske inte lika mycket som i tidernas begynnelse. Då gällde det att passa in i en grupp för att inte stå ensam när rovdjuren kom. Det gällde att ha rätt typ av social kompetens. Vad är då ”social kompetens”? En av veckans frågor jag ställde. Vem bestämmer om någon besitter denna kompetens eller inte? Vad är det som gör att det är så viktigt att tillhöra ett sammanhang?

Vad är social kompetens?

Det här kännetecknar en riktigt social kompetent person

  • Positiv attityd
  • Nyfiken och intresserad av andra människor
  • Får andra att känna tillit
  • Duktig lyssnare och konversatör
  • Kan ta vara på de möjligheter som olika sociala situationer erbjuder, till exempel för att nätverka och lära känna nya personer.
  • Får andra att känna sig uppskattade och må bra
  • Är generös med vänskapliga gester

Källa: Handbok i konsten att vara social, Nicolas Jaquemot

Det börjar redan på skolgården.

Att få vara en del av en grupp och att bli förstådd är en härlig känsla. Att ha sina vänner som backar upp en när det behövs. Kompisarna som vill leka varje dag. I min sons skola så genomsyras vardagen att deras värdeord Respekt, Ansvar, Trivsel och Trygghet. RATT, men ibland räcker det inte till, det finns ändå någon som inte får vara med. Vårt ansvar som vuxna är oerhört stort.

Sociala relationer

När det kommer till emotionell intelligens och den här biten då? Här kan vi väl enas om att besitta en förmåga att skapa relationer där ömsesidig respekt är i fokus är en huvudpunkt. Där förståelse och ett givande och tagande av tillgivenhet är att eftersträva. Det är här vårt agerande kan spela en stor roll när det kommer till våra barn. Att vi rustar våra barn med några av de fina egenskaper som hamnar i kategorin social kompetens.

ÖVA:

på att känna och visa förtroende och tillit till personer i din omgivning.

Börja nästa vecka med öppet sinne och hjärta 🙂 det ska jag. Min nummer ett på att göra listan blir att anstränga mig för att få alla i min närhet att känna sig delaktiga (om de vill förstås 😉 )

God söndagkväll och natti, natti…

Varm kram,

Carina

Fler Blogginlägg

Välkommen 2023

Nu är vi här, första veckan på ett nytt år … det betyder omstarter, nya friska tag och många gånger löften som är mer eller

Året som var

Året som var – 2021, var nog lika konstigt som året innan det var. Även om det var svårt att tro att det ens kunde

Vägen hit

Nu sitter jag här sen i slutet på november. Jag har tid över för mycket sånt jag har saknat. Nämligen att skriva igen, att motionera,

Att leva sin dröm

Igår morse hade jag morgonfika i Zoom med två fantastiska coach-kollegor. Då kom ämnet upp: Att leva sin dröm. Vi pratade kring hur vi kan

dagbok, insiktsbok, skrivbok

Idag är det en speciell dag

”Idag är det en speciell dag … Varje dag, varje timme, varje minut är speciell.” Citatet ovan kommer från en anekdot i en bok jag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på min blogg

Loading