Vad är coaching?
Coaching handlar om att få stöd och hjälp på vägen. INTE om rådgivning eller terapi.

Vad är då coaching, egentligen?

De flesta associerar ordet coach till en person som finns där, ofta i idrottssammanhang, och styr, pekar med hela handen och talar om vad folk ska göra. Idag stämmer inte det riktigt. Mjuka värden och att låta individen tänka själv är dagens melodi. Då coach och coaching inte är skyddade ord så kan vi väl börja med vad coaching INTE är.

Coaching är inte terapi, rådgivning eller handledning. Terapi handlar ofta om att reparera något som hänt i det förflutna. En konsult eller mentor är ofta en expert inom ett visst område som ger råd, vägledning och konkreta tips.

Coaching är en professionell samtalsmetodik, där vi fokuserar på klienten och dennes förmåga att hitta sina egna vägar och svar. Att plocka fram och framhäva styrkor. Att få fram det som är viktigt på riktigt. Det handlar inte om att titta bakåt och att hålla sig kvar i det förflutna. Med hjälp av inspirerande och utvecklande samtal och övningar är det mycket lättare att uppnå sina mål, än om man försöker på egen hand. Vi startar i nutid, tittar på det önskade läget och hjälps åt att hitta vägen dit.

Erkänn att det är mycket roligare när du fått hjälp och stöd att lista ut hur du ska nå ett mål, än när en annan människa talat om för dig vad du ska göra!

Ta ett exempel på icke coachande ledarskap från en arbetsplats: Chefen kliver in, räcker över ett dokument, säger – läs och gör, det började gälla igår! Ofta är det just för att någon talar om för dig gör si eller gör så, som det spricker. Det finns inte förankrat hos dig varför du ska göra det, du vet knappt varför. Då blir det svårt att göra ett bra jobb! Hur gärna du än vill.

Låt säga att du vill lära sig att cykla. Då finns det olika vägar att gå. Du kan välja mellan att gå till en konsult, en mentor, en terapeut eller en coach. Konsulten förklarar för dig hur du ska göra, mentorn visar hur man gör, terapeuten uppmuntrar dig att prata om dina rädslor kring att lära dig cykla medan en coach uppmuntrar dig att cykla och sedan springer bredvid tills du lärt dig.

Ordet coach kommer från ungerskans kocsi, vilket betyder en vagn från byn Kocs. Vagnar som fraktade människor från en plats till en annan – alltså att förflytta en människa eller en grupp från en ursprunglig plats till en önskad plats. Nu betyder inte det att jag som coach gör jobbet åt dig 😉 Men det betyder att jag finns där och litar på din egen kapacitet, vid din sida när du väljer din egen väg.

Coaching är en process som fokuserar på ditt lärande, ett verktyg för förändringsarbete. Du som klient hålls ytterst ansvarig för dina resultat. Man måste vilja för att lyckas! Men hur vet man vem som är rätt hjälp på vägen?

Varm kram,

Carina 🙂

Fler Blogginlägg

Välkommen 2023

Nu är vi här, första veckan på ett nytt år … det betyder omstarter, nya friska tag och många gånger löften som är mer eller

Året som var

Året som var – 2021, var nog lika konstigt som året innan det var. Även om det var svårt att tro att det ens kunde

Vägen hit

Nu sitter jag här sen i slutet på november. Jag har tid över för mycket sånt jag har saknat. Nämligen att skriva igen, att motionera,

Att leva sin dröm

Igår morse hade jag morgonfika i Zoom med två fantastiska coach-kollegor. Då kom ämnet upp: Att leva sin dröm. Vi pratade kring hur vi kan

dagbok, insiktsbok, skrivbok

Idag är det en speciell dag

”Idag är det en speciell dag … Varje dag, varje timme, varje minut är speciell.” Citatet ovan kommer från en anekdot i en bok jag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på min blogg

Loading