Vad räknas som meningsfullt?

Att hitta det som är meningsfull för dig underlättas av att du tar dig en titt på vilka värderingar du vill leva efter.
Att hitta det som är meningsfull för dig underlättas av att du tar dig en titt på vilka värderingar du vill leva efter.

VAD RÄKNAS SOM MENINGSFULLT?

Det som är meningsfull och äkta för dig, betyder ofta något helt annat för personer din omgivning. Därför säger jag än en gång att det inte finns några rätt eller fel. Det enda som kan tänkas vara fel är att du ägnar dig åt saker som strider mot dina värderingar.

Det konstiga är att vi ofta sysslar med saker som inte går helt i linje med våra riktiga värderingar. Varför? Jo, för att vi inte tagit oss tiden att fundera över vad som är viktigt för oss. Vad det är som styr oss, ofta omedvetet, att fatta vissa beslut eller att agera på ett visst sätt i olika situationer.

Hur kommer det sig att det kan vara så svårt att agera på magkänslan? Du vet, att ”göra det rätta”. Ibland så bara vet man… men hur? Troligtvis har du med dig en värdering sedan långt tillbaka. Den har funnits i din ryggsäck men du har aldrig plockat fram den och tittat på den.

I början av ett coachingsamarbete så gör vi just detta. Vänder uppochner på din ryggsäck, lägger fram alla dina värderingar, de du är medveten om men även de du inte visste du hade, tittar på dem och sorterar. Inte allt för sällan dyker de icke önskvärda, kanske dömande, kanske inte helt rumsrena 😉 upp. Här har du sedan ett val, för du kan välja bort eller lägga till.

Nu kommer min poäng! För att hitta det som är meningsfullt just för dig så behöver du hitta dina värderingar. Dina vägvisare och rättesnören. Då klarnar det rätt fort. Att leva i enlighet med dina värderingar gör ditt liv både enklare och roligare 😉

När jag rannsakade mig själv och mitt förflutna hittade jag tre mycket framträdande värderingar. Lojalitet, ärlighet och mod. Jag valde att behålla alla 🙂 och att förvalta dem så bra jag kan! Har du koll på dina värderingar? Vilka ord vill du att ditt liv och din framtid ska vila på?

Ha en fin vecka 🙂

Carina

Fler Blogginlägg

Välkommen 2023

Nu är vi här, första veckan på ett nytt år … det betyder omstarter, nya friska tag och många gånger löften som är mer eller

Året som var

Året som var – 2021, var nog lika konstigt som året innan det var. Även om det var svårt att tro att det ens kunde

Vägen hit

Nu sitter jag här sen i slutet på november. Jag har tid över för mycket sånt jag har saknat. Nämligen att skriva igen, att motionera,

Att leva sin dröm

Igår morse hade jag morgonfika i Zoom med två fantastiska coach-kollegor. Då kom ämnet upp: Att leva sin dröm. Vi pratade kring hur vi kan

dagbok, insiktsbok, skrivbok

Idag är det en speciell dag

”Idag är det en speciell dag … Varje dag, varje timme, varje minut är speciell.” Citatet ovan kommer från en anekdot i en bok jag

8 reaktioner på ”Vad räknas som meningsfullt?”

  1. Så sant. Det går att leva utanför sina värderingar ett tag men sedan börjar det gnaga. Att syssla med som jag tycker om och vända mig till de personer som detta också appliceras på är så mycket trevligare och energihöjande än att ”låtsas” vara någon som man inte är.

  2. Det tog lång tid innan jag insåg att magkänslan var att lita på. Numera känner jag efter mycket mer och verkligen bryr mig om det som känns intuitivt. Jag har inte funderat över ord på mina grundbultar/värderingar. Det ska jag nog se till att göra framöver. Tack för ditt inlägg.

    1. Visst är det skönt när man inser att det går bra att lita på sin egen magkänsla, att det blir rätt just för en själv☺️Tack för att du delade dina tankar!

  3. Tänk att det kan vara så svårt att leva efter sina innersta värderingar. Man måste vara fullständigt ärlig och lära sig att lyssna på den där inre rösten. Så min viktigaste värdering får bli ärlighet. Vänta – jag lägger till lyhördhet (finns det ordet?) också. Kram!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på min blogg

Loading