Värderingar, det som styr över våra vägval och vilken kurs vi tar i livet.
Värderingar, det som styr över våra vägval och vilken kurs vi tar i livet.

Idag följer fortsättningen på processen som dragits igång tidigare. Den här gången är fokus på något av det viktigaste i livet och tillvaron. Både i företagandet men också i det privata. Värderingar, det som styr vårt agerande på så många olika sätt, som bestämmer hur vi tar ut vår kurs eller vilken väg vi väljer. Inte första gången jag delar mina tankar kring detta ämne och knappast den sista.

Värdeord

De ord som jag genom åren har insett betyder mest för mig kommer nedan. Det som är spännande med värderingar är just hur individuellt vi väljer att tolka orden och dess innebörd. Jag har valt att väva samman mina privata värdeord med vad jag står för även i mitt arbete som coach.

 

Carinas och ViDuNi:s värdeord

  1. Lojalitet

  2. Ärlighet

  3. Respekt

  4. Mod

  5. Ansvar

 

Lojalitet

Att ständigt sträva efter att omgivningen ska känna förtroende och tillit till mig är viktigt. En av grundpelarna i mitt liv har alltid varit vänskap, att lita på och litas på, det är a och o i varje sund relation. Då det i min profession innebär att jag avger tysthetslöfte så är det väldigt viktigt att klienten känner sig säker på att jag alltid strävar efter att agera i deras intresse.

Ärlighet

Att vara sann, inte bara mot andra, utan även mot mig själv. På vägen i livet när jag ständigt försöker vara min egen bästa vän, är detta livsviktigt. Att vara sann mot sig själv innebär att det är lite som i ett äktenskap. I nöd och lust och i vått och torrt. Ärlighet kan ibland göra ont, men brist på ärlighet gör ondare. Det är min erfarenhet, därför gör jag mitt bästa i alla lägen för att vara just ärlig och sann.

Respekt

Att hysa respekt för andra. Att inse att varje människa har rätten till sina åsikter och tankar, även när jag själv inte delar dessa. Den här ämnet jobbar jag ofta med, det är hårt att upptäcka att det ibland kastas in en hel del dubbelmoral från min sida. (Konstigt nog gäller den biten bara på privatsidan.) Men det är vad jag strävar efter och arbetar mot varje dag.

Mod

Att aldrig sluta våga. Tidigt i livet präglades jag av den tanken och framförallt känslan. Att ständigt kasta sig ut i det okända. Att upptäcka och pröva nytt. Det är en underbar känsla av frihet i det. Att inte sluta utmana mig själv och alltid lära mig nya saker. Älskar ordet kunskap. Att få vara en inspiration och en motivator för andra är viktigt.

Ansvar

Att ta ansvar för sina gärningar. Stå för det jag säger och gör. Eget ansvar är ofta bortglömt, det är mycket enklare att lägga skulden hos någon annan. Det är mitt ansvar att leva som jag lär. Ansvarsbiten är något som ofta tas upp i coachingsamtal. Jag lär mig nytt varje dag och det faller ibland på mitt ansvar att förmedla det vidare.

Bli inte rädd för dig själv och dina känslor om du reagerar starkt någon gång. Ta dig en funderare på vad du tror det beror på, vad det bottnar i. det finns många sätt att komma åt sina värderingar, det första steget är reflektion.

Varma kramar,

Carina

Fler Blogginlägg

Välkommen 2023

Nu är vi här, första veckan på ett nytt år … det betyder omstarter, nya friska tag och många gånger löften som är mer eller

Året som var

Året som var – 2021, var nog lika konstigt som året innan det var. Även om det var svårt att tro att det ens kunde

Vägen hit

Nu sitter jag här sen i slutet på november. Jag har tid över för mycket sånt jag har saknat. Nämligen att skriva igen, att motionera,

Att leva sin dröm

Igår morse hade jag morgonfika i Zoom med två fantastiska coach-kollegor. Då kom ämnet upp: Att leva sin dröm. Vi pratade kring hur vi kan

dagbok, insiktsbok, skrivbok

Idag är det en speciell dag

”Idag är det en speciell dag … Varje dag, varje timme, varje minut är speciell.” Citatet ovan kommer från en anekdot i en bok jag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på min blogg

Loading